Koffie karameltaart

Ingrediënten

voor 6 pers

  • 175 g zachte boter, plusextra om in te vetten
  • 175 g lichtbruine
  • basterdsuiker
  • 3 eieren, losgeklopt
  • 225 g zelfrijzend bakmeel,gezeefd
  • 100 ml sterke zwarte koffie chocoladekoffiebonen, ter

decoratie

  • glazuur
  • 125 ml melk
  • 125 g boter, in stukjes
  • 3 el lichtbruine basterdsuiker
  • 575 g poedersuiker

Bereiding

1 Verwarm de oven voor op 180 “C. Vet 2 ronde taartvormen van 20 cm doorsnee in en bekleed ze met bakpapier. Klop de boter met de suiker in een beslagkom met een houten lepel of elektrische mixer tot een licht en luchtig mengsel. Voeg geleidelijk de eieren toe, gevolgd door het bakmeel en de koffie. Verdeel het beslag over de twee taartvormen en bak ze 30 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goed gerezen zijn en in het midden veerkrachtig aanvoelen. Laat de taarten 5 minuten in de vormen afkoelen, keer ze dan om en verwijder het bakpapier.

Laat ze op een rooster volledig afkoelen.

2 Doe voor het glazuur de melk met de boter in een pan en verwarm die al roerend op laag vuur tot de boter is gesmolten. Neem de pan van het vuur. Verwarm de basterdsuiker in een andere pan met zware bodem op laag vuur, onder voortdurend roeren, tot de suiker smelt en begint te karamelliseren. Neem de pan van het vuur en roer het warme melkmengsel erdoor. Zet de pan weer op het vuur en blijf roeren tot de karamel is opgelost.

3 Neem de pan van het vuur en roer geleidelijk de poedersuiker erdoor. Klop goed tot er een smeerbare substantie ontstaat. Leg de twee taarten op elkaar met een laagje glazuur ertussen en bestrijk de bovenkant en de randen van de taart met de resterende glazuur. Decoreer met de chocoladekoffiebonen.

0 reacties