knapperig wit brood

Ingrediënten

Een heerlijk vers brood bakken is niet moelijk!

  • 1 ei, plus 1 eidooier
  • Handwarm water
  • 500 g witbroodmeel, plus extra om te bestuiven
  • 1 ½ tl zout
  • 2 tl suiker
  • 1 tl gedroogde gist
  • 2 el boter, in stukjes
  • Plantaardige olie, om in te vetten

Bereiding

1. Klop het ei met de eidooier in een kommetje. Voeg zo veel water toe tot u 300 ml vloeistof heeft. Meng goed.

2. Doe het broodmeel, zout, de suiker en gist in een grote kom. Wrijf de boter erdoor tot het mengsel op broodkruim lijkt. Maak een kuiltje in het midden en giet daar het eimengsel in. Meng tot een soepel deeg.

3. Kneed het deeg 10 minuten op een licht met bloem bestoven werkvlak, of tot het glad en veerkrachtig is. Leg het deeg in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met plasticfolie en laat het 1 uur op een warme plaats staan, of tot het in volume is verdubbeld.

4. Vet ene broodvorm in met olie. Kneed het deeg nog 1 minuut op een met bloem bestoven werkvlak tot het soepel is. Vorm het deeg tot een lap die zo lang is als de vorm en drie keer zo breed. Vouw het in de lengte in drieën en leg het in de vorm. De naad onderop. Dek het af en laat het nog 30 minuten rijzen, tot het boven de vorm uitkomt.

5. Verwarm de oven voor op 220 ˚C. Bak het brood 30 minuten in de voorverwarmde oven, of tot het hol klinkt wanneer u op de onderkant tikt. Laat het brood op een rooster volledig afkoelen.

0 reacties