Focaccia met zwarte olijven

Ingrediënten

Ingrediënten (voor 12 pers.)

  • 500 g witbroodmeel, plus extra om te bestuiven
  • 1 tl zout
  • 2 tl gedroogde gist
  • 350 ml lauw water
  • 6 el extra vergine olijfolie, plus extra om in te vetten
  • 115 g zwarte olijven, ontpit en in stukjes
  • 1 tl grof zout

    Bereiding

    1. Zeef het meel en het zout boven een warme kom en roer de gist erdoor. Giet het water en 2 eetlepels van de olijfolie erbij en meng alles tot een zacht deeg. Kneed het deeg 5-10 minuten in een schone, warme en ingevette kom en dek die af met plasticfolie. Laat het deeg 1 uur op een warme plaats staan, of tot het in volume is verdubbeld.

    2. Bestrijk 2 bakplaten met olie. Druk op het deeg om de lucht te laten ontsnappen en kneed het dan nog 1 minuut. Voeg de olijven toe en meng ze er goed door. Verdeel het deeg in tweeën. Vorm er 2 ovalen van 28 x 23 cm en leg die op de bakplaten. Dek ze af met ingevette plasticfolie. Laat ze nog 1 uur staan, of tot het deeg gerezen is.

    3. Verwarm de oven op 200 ˚C. Deuk het deeg met uw vingers in en sprenkel er 2 eetlepels olie over. Strooi het zout erover. Bak de focaccia’s 30-35 minuten in de voorverwarmde oven, of tot ze goudbruin zijn. Besprenkel ze met de rest van de olie en dek ze af met een theedoek zodat de korst zacht wordt. Snijd elk brood in 6 stukken en serveer warm.

    0 reacties