Focaccia met kerstomaatjes

Ingrediënten

Ingrediënten (voor 4-6 pers.)

  • 500 g witbroodmeel, plus extra om uit te rollen en te bestuiven
  • 1 el gedroogde basilicum
  • ½ tl suiker
  • 2 tl gedroogde gist
  • 2 tl zout
  • 325 ml lauw water
  • 2 el olijfolie, plus extra om in te vetten

Beleg

  • 400 g kerstomaatjes
  • 1 el olijfolie, plus extra om in te vetten en te besprenkelen
  • Zout en peper
  • 200 g pancetta, in dikke plakken, in blokjes
  • 4 el fijngesneden vers basilicum

Bereiding

1. Doe het meel, het gedroogde basilicum, de suiker, gist en het zout in een kom. Meng het water met de olie en kneed het me de droge ingrediënten tot een beslag.

Voeg eventueel meer water toe als het deeg te droog blijft. Kneed het deeg 10 minuten op een met bloem bestoven werkvlak, of tot het soepel en veerkrachtig is. Leg het in licht ingevette kom en dek die af met plasticfolie. Laat het deeg 1 uur op een warme plaats staan, of tot het in volume is verdubbeld.

2. Verwarm de oven voor op 140 ˚C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de tomaten erover, besprenkel ze met olie en breng ze op smaak met zout en peper. Rooster de tomaten 30 minuten in de voorverwarmde oven, of tot ze zacht zijn.

3. Verhoog de oventemperatuur tot 222 ˚C. Neem het deeg uit de kom en kneed het kort. Vorm het tot een rechthoek en leg die o een licht ingevette bakplaat; draai het deeg een keer om zodat het aan beide kanten met olie bedekt is. Maak er met uw vingers deukje sin. Beleg het deeg met de tomaten en de pancetta. Bestrooi met zout en peper en laat het deeg op een warme plaats nog 10 minuten rijzen. Bak de focaccia 15-20 minuten, topt hij goudbruin en gaar is. Besprenkel hem met wat olie en strooi er vers basilicum over. Serveer warm.

0 reacties