Banaan sinaasappelbrood

Ingrediënten

voor 1 middelgroot brood

  • 500 g witbroodmeel, plus 1-2 el als het te klef is, en wat extra om te bestuiven
  • 1tl zout
  • 1 tl gedroogde gist
  • 3 el boter, in stukjes
  • 2 middelgrote rijpe bananen of 1 grote, gepeld en geprakt
  • 3 el vloeibare honing
  • 4 el sinaasappelsap
  • 200 ml handwarme karnemelk
  • Plantaardige olie, om in te vetten
  • Melk, om te bestrijken (naar keuze)

Bereiding

1. Doe het broodmeel, zout en de gist in een grote kom. Wrijf de boter, geprakte banaan en honing erdoor. Maak een kuiltje in het midden en giet het sinaasappelsap en de karnemelk erin. Meng tot een soepel deeg.

2. Kneed het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak in 5-7 minuten glad en veerkrachtig. Voeg wat meer toe als het deeg erg klef is (dit is afhankelijk van de rijpheid van de bananen. Leg het deeg in een ingevette kom. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 1 uur op een warme plaats staan, of tot het in volume is verdubbeld.

3. Vet een broodvorm voor een brood van 900 g in met olie. Kneed het deeg nog 1 minuut op een met bloem bestoven werkvlak tot het soepel is. Vorm het deeg tot een lap die zo lang is als de vorm en drie keer zo breed. Vouw het in de lengte in drieën en leg het in de vorm, de naad onderop. Dek het af en laat het nog eens 30 minuten rijzen tot het boven de vorm uitkomt.

4. Verwarm de oven voor op 220 ˚C. Bestrijk het brood desgewenst met melk vlak voor het de oven ingaat. Bak het brood 30 minuten in de voorverwarmde oven, of tot het hol klinkt wanneer u erop tikt. Laat het brood voor het serveren volledig afkoelen op een rooster.

0 reacties