icon

Stol

Ingrediënten

Ingrediënten (voor 10 pers.)

  • 85 g krenten
  • 55 g rozijnen
  • 2 el fijngesneden sukade
  • 55 g gekonfijte kersen, afgespoeld, gedroogd en in vieren
  • 2 el rum
  • 55 g boter
  • 175 ml melk
  • 2 el lichtbruine basterdsuiker
  • 375 g witbroodmeel, plus extra om te bestuiven
  • ½ tl nootmuskaat
  • ½ tl kaneel
  • Zaadjes van 3 kardemompeulen, gekneusd
  • 2 tl gedroogde gist
  • Fijngeraspte schil van 1 citroen
  • 1 ei, losgeklopt
  • 40 g amandelschaafsel
  • Plantaardige olie, om te bestrijken
  • 175 g marsepein
  • Gesmolten boter, om te bestrijken
  • Poedersuiker, om te bestuiven

Bereiding

1. Schep de krenten, rozijnen, sukade, kersen en rum in een kom door elkaar. Verwarm de boter, melk en suiker al roerend in een pan op laag vuur tot de boter is gesmolten en de suiker opgelost. Laat het mengsel afkoelen tot het lauw is. Zeef het meel, de nootmuskaat en kaneel boven een kom. Voeg de gekneusde kardemomzaadjes tot en roer de gist erdoor. Giet het melkmengsel, citroenraspsel en ei in een kuiltje in het midden en klop goed door.

2. Kneed het deeg 5 minuten op een met bloem bestoven werkvlak, voeg eventueel meer meel toe. Kneed het rum0vruchtenmengsel en het amandelschaafsel erdoor. Dek het deeg af met plasticfolie en zet het 3 uur in een schone, ingevette kom op een warme plaats, of tot het in volume is verdubbeld. Kneed het deeg nog 1-2 minuten op een met bloem bestoven werkvlak en rol het uit tot een vierkant van 25 x 25 cm.

3. Vorm een rol van de marsepein die iets korter is dan het deeg en leg die in het midden. Vouw het deeg erover en druk de randen aan. Leg het deeg met de naad naar beneden op een ingevette bakplaat en dek het af met ingevet plasticfolie. Laat nog eens 2 uur rijzen, of tot het in volume is verdubbeld. Verwarm de oven op 190˚C. Bak het brood 40 minuten in de oven, of tot het hol klinkt wanneer u erop tikt. Bestrijk de stol met gesmolten boter, bestuif met poedersuiker ren laat afkoelen pp een rooster.

Reageren op dit recept

Andere taarten