icon

Olijven brood met zongedroogde tomaten

Ingrediënten

Ingrediënten (voor 8 pers.)

  • 400 g bloem, plus extra om te bestuiven
  • 1 tl zout
  • 7 g gedroogde gist
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • 1 el fijngesneden verse tijn
  • 200 ml warm water (50 ˚C )
  • 4 el olijfolie, plus extra om in te vetten
  • 50 g zwarte olijven, ontpit en in plakjes
  • 50 g groene olijven, ontpit en in plakjes
  • 100 g zongedroogde tomaten in olie, uitgelekt en in plakjes
  • 1 eidooier, losgeklopt

Bereiding

1. Vermeng de bloem, zout en de gist in een kom en schep de suiker en tijm erdoor. Maak een kuiltje in het midden. Giet er voldoende warm water en olie in om een soepel deeg te maken. Meng de olijven en zongedroogde tomaten erdoor. Kneed het deeg 5 minuten en maak er een bal van. Vet een kom in met olie, leg het deeg erin en del de kom af met plasticfolie. Laat het deeg 1 ½ uur op een warme plaats staan, of tot het in volume is verdubbeld.

2. Bestuif een bakplaat met bloem. Kneed het deeg nog even en verdeel het in tweeën. Vorm er ovalen of cirkels van. Leg ze op een bakplaat en dek ze af met plasticfolie. Laat het deeg nog eens 45 minuten rijzen, of tot het in volume is verdubbeld.

3. Verwarm de oven voor op 200 ˚C. Maak 3 diagonale sneden in de bovenkant van de deegvormen. Bestrijk ze met de eidooier en bak ze in de voorverwarmde oven in 40 minuten gaar, of tot ze hol klinken als u op de onderkant tikt. Laat ze op een rooster afkoelen. U kunt de broden in een luchtdichte doos tot 3 dagen bewaren.

Reageren op dit recept

Andere taarten