icon

Meerzadenbrood

Ingrediënten

Ingrediënten (voor 1 middelgroot brood)

  • 375 g witbroodmeel, plus extra om in bestuiven
  • 125 g roggemeel
  • 1 ½ mageremelkpoeder
  • 1 ½ tl zout
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 ½ el zonnebloemolie, plus extra om in te vetten
  • 2 tl citroensap
  • 300 ml handwarm water
  • 1 tl karwijzaad
  • ½ tl maanzaad
  • ½ tl sesamzaad

Toplaag

  • 1 eiwit
  • 1 el water
  • 1 el zonnebloem- of pompoenpitten

Bereiding

1. Doe beide meelsoorten, het melkpoeder, zout, de suiker en gist in een grote kom. Giet de olie, het citroensap en het water erbij. Roer e zaden erdoor en meng tot een soepel deeg.

2. Kneed het deeg 10 minuten op een licht met bloem bestoven werkvlak, of tot het glad en veerkrachtig is. Leg het deeg in een ingevette kon, dek af met plasticfolie en laat het 1 uur op een warme plaats staan, of tot het in volume verdubbeld is.

3. Vet een broodvorm voor ene brood van 900 g in met olie. Kneed het deeg nog 1 minuut op een met bloem bestoven werkvlak tot het soepel is. Vorm het deeg een lap die net zo lang is als de vorm en drie keer zo breed. Vouw het in de lengte in drieën en leg in de vorm, de naad onderop. Dek het af en laat nog 30 minuten rijzen tot het boven de vorm uitkomt.

4. Verwarm de oven voor op 220 ˚C. Klop voor de afwerking het eiwit los met het water. Bestrijk het brood ermee, vlak voor het de oven ingaat. Druk de zonnebloem- of pompoenpitten in de bovenkant.

5. Bak het brood 30 minuten in de voorverwarmde oven, tot het hol klinkt wanneer u erop tikt. Laat het brood voor het serveren volledig afkoelen op een rooster.

Reageren op dit recept

Andere taarten