icon

Kaas bieslookvlechtbrood

Ingrediënten

Ingrediënten (voor 10 pers.)

  • 450 g witbroodmeel, plus extra in te bestuiven
  • 1 tl zout
  • 1 tl fijne kristalsuiker
  • 2 el boter
  • 1 ½ tl gedroogde gist
  • 115 g cheddar, grof geraspt
  • 3 el verse bieslook, fijngesneden
  • 150 ml lauwe melk
  • 175 ml lauw water
  • Plantaardige olie, om in te vetten
  • 1 el, losgeklopt, om te bestrijken

Bereiding

1. Zeef het meel en het zout boven een warme kom en roer de suiker en gist erdoor. Wrijf de boter erdoor en roer daarna de kaas, bieslook en bosuitjes erin. Maak een kuiltje in het midden. Klop de melk met het water, giet dat in het kuiltje en meng alles tot een zacht deeg. Kneed het deeg 10 minuten op een licht met bloem bestoven werkvlak, of tot het soepel en veerkrachtig is.

2. Leg het deeg in een schone, met olie ingevette kom en dek het af met plasticfolie. Laat het 1 uur op een warme plaats staan, of tot het in volume is verdubbeld. Vet een grote bakplaat met olie. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak en kneed het nog 1 minuut. Verdeel het in drie strengen. Vlecht de strengen in elkaar en druk de uiteinden stevig aan.

3. Leg het brood op de bakplaat, dek af met ingevette plasticfolie en laat het nog 45 minuten rijzen op een warme plaats, of tot het in volume is verdubbeld. Verwarm de oven voor op 220 ˚C. Bestrijk het brood met losgeklopt ei en bak het 20 minuten in de oven.

4. Verlaag de oventemperatuur tot 180 ˚C. Bak het brood nog 15 minuten tot het goudbruin is en hol klinkt wanneer op de onderkant tikt. U kunt het brood warm of koud serveren.

Reageren op dit recept

Andere taarten