icon

Appeltaart met karamel

Ingrediënten

Ingrediënten (voor 6 pers.)

  • Boter, om in te vetten
  • 300 g kant-en-klaar ongezoet taartdeeg
  • Bloem, om te bestuiven

Vulling

  • 1.3 kg cox orange pippin of andere stevige, zoete appels, geschild en klokhuis verwijderd
  • 1 tl citroensap
  • 50 g boter
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 200 g kristalsuiker
  • 75 ml koud water
  • 150 ml slagroom, plus extra geklopte slagroom voor erbij

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 190˚C. Beboter een springvorm met een geribbelde rand van 22 cm doorsnee. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel die 8 cm groter is dan de taartvorm en bekleed de vorm ermee. Verwijder het overtollige deeg van de rand. Bekleed de deegbodem met bakpapier en leg er bakbonen op. Zet 30 minuten in de koelkast en bak de taart dan 10 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder de bonen en het papier en zet de taart nog 5 minuten in de oven.

2. Snijd vier van de appels elk in acht stukken en besprenkel ze met citroensap. Smelt de boter in een koekenpan en bak de stukken appel tot ze bruine randjes krijgen. Haal ze uit de pan en laat afkoelen.

3. Snijd de andere appels in dunnen schijfjes. Stoof ze in 20 minuten zacht met de fijne kristalsuiker. Schep de gestoofde appels op de taartbodem en leg de achtergehouden appelpartjes er in een cirkel op. Bak de taart 30 minuten.

4. Los de kristalsuiker al roerend op in een pan met het water. Breng het suikerwater aan de kook en laat het karamelliseren. Haal van het vuur en klop de room erdoor. Haal de taart uit de oven, giet de karamel over de appels en zet hem 1 uur in de koelkast. Serveer met geklopte slagroom.

Reageren op dit recept

Andere taarten