icon

Abrikozen walnotenbrood

Ingrediënten

Ingrediënten (voor 12 pers.)

  • 55 g boter, plus extra om in te vetten
  • 350 g witbroodmeel, plus extra om te bestuiven
  • ½ tl zout
  • 1 tl lichtbruine basterdsuiker
  • 2 tl gedroogde gist
  • 115 g gewelde gedroogde abrikozen, in stukjes
  • 55 g walnoten, fijngehakt
  • 150 ml lauwe melk
  • 75 ml lauw water
  • 1 ei, losgeklopt
  • Plantaardige olie, om te bestrijken
  • Halve walnoten, ter garnering

Glazuur

  • 85 g poedersuiker
  • Een beetje water

Bereiding

1. Vet een bakplaat in met boter en bestuif hem met meel. Zeef het meel en het zout boven een warme kom e roer de suiker en de gist erdoor. Wrijf de boter erdoor en voeg de abrikozen en walnoten toe. Maak een kuiltje in het midden. Klop de melk, het water en het ei samen in een andere kom en roer het mengsel door de droge ingrediënten tot er een zacht deeg ontstaat. Kneed het in 10 minuten tot een soepel deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak. Doe het deeg in een met olie ingevette kom en del het af met plasticfolie. Laat het 2-3 uur op een warme plaats staan, of tot het in volume is verdubbeld.

2. Kneed het deeg nog 1 minuut op een licht met bloem bestoven werkvlak. Verdeel het in 5 gelijk stukken en rol daar strengen van 30 cm van. Vlecht 3 strengen in elkaar, druk de uiteinden vast en leg de vlecht op de bakplaat. Vlecht de resterende 2 strengen en leg die erbovenop. Dek het deeg af met plasticfolie en laat het 1-2 uur op een warme plaats staan, of tot het in volume is verdubbeld.

3. Verwam de oven op 220 ˚C. Bak het brood 10 minuten in de oven, verlaag de oventemperatuur tot 190 ˚C en bak het nog 20 minuten. Laat op een rooster afkoelen. Zeef voor het glazuur de suiker boven een kom. Roer er voldoende water door voor een dun glazuur. Besprenkel het brood met het glazuur en garneer met de walnoten.

Reageren op dit recept

Andere taarten